Felkeltettük az érdeklődésed?

Felkeltettük az érdeklődésed?

Menetlevél vagy Útnyilvántartás? Vállalkozási célra használt járművekkel kapcsolatban mikor, melyiket kell vezetni?

Az üzleti célú járművekkel kapcsolatban nyilvántartás vezetési kötelezettségek állnak fenn. Lehet ez adózási, működési vagy jogi követelményekről. Ezek a legfontosabb szempontok:

Személygépjárművek esetében
Ha magánszemély üzleti céllal használja járművét: Ha egy magánszemély a saját autóját használja üzleti célra, szabályos útnyilvántartást kell vezetnie. Kivéve, ha az 500 km-es átalányadózást választja.

*Fontos: Amennyiben a magánszemély munkáltatója érdekében, a munkáltató üzleti tevékenységéhez kapcsolódó utazáshoz használja a saját gépjárművét, az elszámoláshoz célszerűbb kiküldetési rendelvény használni, mert ebben az esetben az útnyilvántartás használatakor cégautóadó fizetési kötelezettség állna fenn.

A GPS jármű nyomkövető használata jelentősen megkönnyítheti az útnyilvántartás vezetését, amely automatikus keretrendszert biztosít az út adatainak követésére, nyilvántartására és nem kell vesződni a papírmunkával. Egyszerűen elkülöníthetők a céges és magánhasználati útvonalak. Csak a céges útvonalak után lehet az üzemanyag ÁFÁját visszaigényelni.

Céges személyautó
Az átláthatóság érdekében ajánlott az útnyilvántartás vezetése. Habár nem kötelező, de a költségek bizonyítása érdekében elengedhetetlen, tehát ki kell mutatni, el kell különíteni a magán és céges használatot. Különösen fontos ez az ÁFA visszaigénylése esetén, ahol az útnyilvántartás segítségével igazolható a céges és magánutak aránya. Itt is az üzemanyag ÁFÁját csak a céges útvonalak után lehet visszaigényelni.

A vállalkozás vezetője dönthet úgy, hogy a kimutatott magánutakat megtérítteti a munkavállalóval, vagy egy költségkeret feletti részt fizettet csak meg és a költségkeret egyfajta juttatásként szolgál. A rendszerben pontosan átlátható, hogy hány km-nél jár magánhasználati módban, azaz mennyi van még vissza az engedélyezett költség keretből.

Az elektronikus útnyilvántartás itt is tökéletes megoldás, aminek adatait a GPS jármű nyomkövető szolgáltatja. Abban az esetben, ha váltott sofőrök használják a céges autót, akkor érdemes a CAN adapteres jármű nyomkövetőt sofőr azonosítással kiegészíteni. Ennek egyszerű, költségmentes változata a QR kódos sofőr azonosítás és a legkényelmesebb, ám minimális plusz költséget jelentő RFID-s sofőr azonosítási mód.

3,5 tonna alatti kisteherautók
Ha nem szállítanak árut, vagy díjmentesen szállítanak, akkor nem kötelező menetlevél vezetése. Azonban adózási és felelősségi szempontokból célszerű útnyilvántartást vagy menetlevelet vezetni.

3,5 tonna feletti tehergépkocsik
Ezeknek a járműveknek menetlevelet kell vezetni és a közúti ellenőrzés során kötelezően be is kell mutatni.

A járművek nyilvántartásának vezetése tehát nem csak a szabályoknak való megfelelés szempontjából fontos, hanem a vállalkozás működésének átláthatósága, a költségek kontrollálhatósága, optimalizálási, csökkentési lehetősége és az útvonalak optimalizálása miatt is.

Hogyan tud segíteni a GPS jármű nyomkövető szolgáltatás az automata menetlevél és útnyilvántartás elkészítésében?

A menetlevél és az útnyilvántartás a hiedelmekkel ellentétben tehát két különböző dokumentáció, amelyek vezetése ma már egyszerű és automatizált, papírmentes a CAN adapterrel ellátott GPS jármű nyomkövetők és sofőrazonosítás segítségével. Ezek az elektronikus okmányok az úton eltöltött idővel és az azt követő tevékenységekkel kapcsolatos információkat tartalmazzák, de céljuk eltérő.

Menetlevél
Egy-egy konkrét szállítmányozási feladattal kapcsolatos információkat rögzít és elsősorban a fuvarozási tevékenységek során használt dokumentum, amely jellemzően tartalmazza az áru adatait, a feladót, a címzettet, az útvonalat és más szállítási részleteket.

Tehergépjárművek esetén a közúti forgalomban való részvétel feltétele a menetlevél. Saját számlás szállításnál a rakománnyal kapcsolatos információk rögzítésére is alkalmas, míg díj ellenében végzett szállításnál ez utóbbi funkciót a fuvarlevél látja el. A menetlevél elsősorban a saját áru tehergépjárművel történő szállítása során használt dokumentum, amely tartalmazza az áru adatait, a feladót, a címzettet, az útvonalat és más szállítási részleteket.

A menetlevélben nem kell feltétlenül rögzíteni az áruval kapcsolatos minden információt, mivel áruszállítás esetén kell vezetni fuvarlevelet és/vagy szállítólevelet is, ami kiegészíti a menetlevelet, tartalmazva a szállított áru jellegére és mennyiségére vonatkozó információkat.

A törvényi előírásoknak megfelelő menetlevél a közúti ellenőrzéskor a HolAzAuto applikációban egy gombnyomással felmutatható.

Útnyilvántartás
Adott jármű útjainak és az azok során megtett kilométereknek a rögzítése és státuszok szerinti (magán/céges használat) szétbontása egy adott időszakban. Az útnyilvántartás elsősorban adózási és könyvelési célokra szolgál, mivel a jármű üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásához szükséges. Csak a céges ügyben megtett km-ke üzemanyagköltsége után igényelhető vissza az ÁFA, a magáncélú utak km-i után nem.

Javaslat
A HolAzauto GPS jármű nyomkövető rendszer automatizálja és pontosítja a menetlevél és útnyilvántartás elkészítésének folyamatát, csökkentve az emberi hibák lehetőségét, és időt és erőfeszítéseket megspórolva a kézi és papír alapú adatrögzítés helyett. Ezekhez ideális választás a már CAN-t tartalmazó GPS járműkövető eszközök beszerzése és azok sofőr azonosítással történő kiegészítése. Ennek egyik, költségmentes megoldása a QR kódos sofőr azonosítás és a másik, minimális költségtöbbletet jelentő, ám kényelmesebb verziója az RFID sofőr azonosító panellel.

A legjobb ajánlat: Teltonika FMB140, vagy FMC150 CAN-t is tartalamazó GPS jármű nyomkövetők + RFID sofőrazonosító panel. Kérj egyedi ajánlatot és használd ki az akciót! Mindig legyél képben, hogy ki, mikor, hol, hogyan és milyen költséggel vezeti járműveid!

www.holazauto.hu

HolAzAuto

Kell neked egyáltalán GPS nyomkövető?

  • Hány ember dolgozik azon, hogy el tudják számolni a kilométereket, ez kb. milyen összegű bérköltség? Szeretnél ezen spórolni?
  • Mennyi parkolási büntetést fizetsz havonta? Jó lenne, ha ezek nem lennének?
  • Hányszor felejtetted el elindítani, vagy leállítani a parkolást? Mennyi többlet költséget okozott?
  • Hányszor volt olyan érzésed, hogy nem stimmel az üzemanyag elszámolás?
  • Volt már a cégedben engedély nélküli magán járműhasználat? Idegesített?
  • Volt már olyan, hogy utólag derült ki, hogy nincsenek a munkaterületen a járművek/kollégák? Ebből milyen összegű anyagi hátrány származott?
  • Ért már vád, hogy kollégáid nem teljesítették időre a fuvart?
  • Volt már olyan, hogy úgy érezted, széthajtják, nem vigyáznak a céges járművekre? Nem érdekes, céges jármű hozzáállást éreztél már egyes kollégákon?

Én csak többet akarok keresni, a többit mondjátok meg ti!

Kezdjünk el beszélgetni, és nézzük meg, hogy mi jó megoldás a cégednek!

Szeretnél máris a lényegre térni?

Kérj feltérképező visszahívást!

Bejelentkezés az online felületre

Kedves felhasználónk, pár héten belül a bejelentkezés erről a felületről megszűnik és a hola.hu oldalról a bejelentkezés gomb segítségével, vagy közvetlenül a login.holazauto.hucímre kattintva tud bejelentkezni. Amikor megnyitja a hola.huoldalt, érdemes a böngészőben a „könyvjelzők” menüpontban a „lap hozzáadása a könyvjelzőkhöz” opciót kiválasztani, hogy legközelebb egyszerűen megtalálja a bejelentkező felületet. Kérjük a következő alkalommal már a hola.hubejelentkezőjével jelentkezzen be! Köszönjük az együttműködést!

Ügyfél vélemények