Felkeltettük az érdeklődésed?

Felkeltettük az érdeklődésed?

Indokolatlanul sok a céges járművek üzemanyag fogyasztása? Mi lehet az oka?

Ha válaszokat szeretnél, ezeket a módszereket ajánljuk.

Ma már számos GPS járműkövető szolgáltató kínál hardveres és szoftveres megoldásokat, hogy detektálhasd a történéseket az üzemanyag változásai kapcsán. Megmutatjuk ezen stratégiák előnyeit és hátrányait. Leírjuk, hogy miket érdemes beállítani és milyen eszközök a legalkalmasabbak erre a célra.

Módszer 1.: GPS nyomkövető hardver a járműbe szerelve + kiegészítő üzemanyag szenzor, szonda + sofőrazonosító modul

Telepíthetsz például üzemanyag szenzorokat, amelyeket közvetlenül a jármű üzemanyagtartályba kell szerelni, majd ezek folyamatosan monitorozzák az üzemanyagszint változásait. Üzemanyag lopásra gyanakodhatsz, ha az üzemanyagszint hirtelen csökken, miközben a jármű nem is mozog és ezt látod is a GPS nyomkövető applikációban. A sofőrazonosító modullal együtt azt is meg tudod állapítani, hogy ki, mikor és hol volt az adott járművel, amikor ez a jelenség tapasztalható volt. A hirtelen csökkenések mellett van lehetőség a tankolás detektálására is. Könnyen követhetőek a tankolt mennyiségek. Nagy előnye az üzemanyag szonda rendszernek, hogy régebbi vagy egyedi típusú járművekben is lehet használni, nem szükséges a can rendszerkompatibilitás.

Hátrányok

Jármű dőlésszöge

A szenzor, vagy szonda beszerelése nagyon macerás és költséges, hiszen többségében meg kell fúrni a tartályt, ráadásul rendszeresen karban is kell tartani ezeket az eszközöket. Téves adatokat az alábbi esetben közölhet a szenzor: Ha a jármű dőlési szöge nagy, pl. egyenetlen terepen, vagy erős lejtőn parkol a jármű, akkor a tartályban lévő üzemanyag szintje megbillen, ami torzítja a mérés pontosságát. Amennyiben amorf a tank kialakítása szintén torzíthatja a kiértékelt adatokat.

Szélsőséges hőmérséklet

Viccesen hangzik, hogy “elpárolgott” az üzemanyag, de a valóságban szélsőséges hőmérséklet változás a szenzor által mért adatot befolyásolhatja.

Szenzor elmozdulás

Ha a tartályon belül elmozdul a szenzor, változik a pozíciója, akkor pontatlan méréseket eredményezhet.

Tartály belső állapota

Szennyezett, buborékos tartályban szintén nem lesz jó a mérés.

Drága

Meglehetősen költséges és macerás a beszerelésük, karbantartásuk.
Az üzemanyagszint mérő berendezések adatait több forrásból származó információval kell értékelni, mert téves következtetésre juthatunk. Elemzést hosszabb időszakra érdemes elvégezni, hogy az apróbb hibák a hosszú távú elemzésnél elsikkadnak, de a trendek azonosíthatók.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ennél a megoldásnál ennyi hátrányt tudunk felsorakoztatni, akkor mi lenne a jobb stratégia?

Módszer 2.: GPS nyomkövető hardver + CAN busz kiegészítő (vagy már eleve beépített CAN adaptert tartalmaz a nyomkövető) + sofőrazonosító kiegészítő:

A CAN (Controller Area Network) BUS egy járművezérlő hálózat, amely lehetővé teszi a jármű különböző elemei közötti kommunikációt. A CAN BUS-t is tartalmazó, vagy azzal kiegészített GPS nyomkövetők nagyon sok jármű információt képesek detektálni és továbbítani a GPS járműkövető szoftvernek, amit az ügyfelek applikáción és asztali számítógépen is meg tudnak tekinteni. Ezek a szoftverek online módon elérhetők és általában havidíjas előfizetés kell hozzá. A továbbított információk például az üzemanyagszint, a sebesség, a motor állapota, fordulatszám és még sok más paraméter.

Így tudsz nyomozni a CAN BUS-os GPS járműkövető szoftverével.

Üzemanyag monitorozás

Minden jármű rendelkezik üzemanyagszint mérővel. Ennek aktuális értékét a CAN BUS rendszerből ki lehet olvasni, de előfordul olyan eset is, amikor az üzemanyag érték nem CAN információ. Régebbi teherautóknál, munkagépeknél vagy régi típusú személyautóknál (hozzávetőlegesen 2000 év előtti gyártmányú járműveknél) ez a mérés analóg módon van megoldva.
A lényeg, hogy ha hirtelen, normális üzemeltetési körülmények között, nem indokolt szint csökkenést detektál a rendszer, akkor érdemes ezt kivizsgálni.

Motor állapota és fogyasztás

Ha a motor áll, akkor a CAN BUS rendszer is áll, nincs üzemanyag szint mérésről adat ebben az állapotban. De van adat leállítás előtt és újraindítás után is. A csökkenés kiderül, ha újra elindult a jármű.

Pozíció adatok és változások kombinációja

A GPS pozíció adatok fontos segítők lehetnek. Ha például a céges jármű egy ismeretlen helyen (tervezett útvonalon kívül) áll meg, és az üzemanyag szintben hirtelen csökkenés észlelhető, akkor érdemes vizsgálni ezt is. A GPS nyomkövető múltbéli adatai segítenek detektálni az esemény pontos helyszínét és idejét.

Tankolókártya integráció – átlagfogyasztás mérés

Ha funkcionalitásában színvonalas nyomkövető szolgáltatót választasz, akkor a szoftver még több ponton is képes adatokat továbbítani. Amennyiben tankoló kártyával tankolnak kollégáid, lehetőség van importálni a rendszerbe a nagyobb benzinkutakon (Shell, Mol, Omv) történt tankolásokat. Ennek segítségével nagyon pontosan ki lehet mutatni a járművek fogyasztási értékeit. Tehát így nem csak az aktuális üzemanyag készletről lesz információd, hanem pontosan tudni fogod, hogy mennyi a kútról elhozott üzemanyag mennyisége és a GPS jármű nyomkövető rendszer segítségével láthatod az elfogyasztott üzemanyag mennyiséget is. A kibővített adatokkal és a rendszerben elérhető egyedi üzemanyag riport segítségével könnyen kiszúrható az esetleges félre tankolás, amely esetleg korábban csak egy magasabb átlag fogyasztásnak tűnhetett.

Most feltehetnéd a kérdést, hogy folyton nézegetni kell a GPS nyomkövető applikáció felületét, vagy az asztali számítógépes verziót, hogy mindent rendben tudhass? Nem, még véletlenül sem!
A színvonalasabb GPS nyomkövető szolgáltatást kínáló cégek szoftverében beállíthatod, hogy értesítést kapj a nem kívánt események bekövetkeztéről és utólagos lekérdezéseket is indíthatsz. Ezek kombinációi szinte határtalanok. Mutatunk néhány példát.

 

Értesítést kérek, ha:

 • ha a jármű üzemanyag szintje az éjszakai órákban vagy más nem szokványos időpontokban csökken.

 • ha a szoftver térképes felületén beállított virtuális kerítéseket (geofence) valamelyik jármű engedély nélkül elhagyja

 • ha a járműveid találkoznak a menetrenden kívüli időben, vagy útvonalon

 

Milyen GPS adatokat érdemes még vizsgálni?

Erre a legjobb módszer, hogy a rendszerben lekérdezéseket hívsz le. A múltbéli események és lekérdezések menüpontban számtalan plusz információ segít az objektív vélemény kialakításában.

 • Mivel a legtöbb rendszer lehetővé teszi a sofőrazonosítást, pontos információt kaphatsz arról, hogy az eltéréseknél ki vezette a járművet.

 • A múltbéli útvonalak lekérdezésével megtekintheted, hogy hol történt az eltérés és pontosan mikor.

 • Meg tudod nézni, hogy a céges járműveid találkoztak-e, illetve mikor és hol volt a találkozási pont a telephelyen kívül.

Ezeket azért fontos áttekinteni, mert hosszú távon mintázatokat figyelhetsz meg. Nem a kis, kiugró eltérések a lényegesek, hanem a hosszú távú mintázatok, mert azzal nehéz vitatkozni. A jellemző eltéréseket már nem lehet megmagyarázni.

Érdemes kiegészíteni a rendszert egy menetrögzítő kamerával, hogy a tényadatok felvétellel is alátámaszthatók legyenek.

Összefoglalva

Bármi is az eredmény, kiemelt jelentőségű a higgadt és objektív megközelítés, az esetek tényszerű kivizsgálása. Éppen ezért fontos, hogy minél több tényadat álljon rendelkezésedre, amelyek segítséget jelentenek számodra, hogy objektív összkép rajzolódhasson ki. Ezeket az adatokat megfelelő GPS járműkövető eszköz és annak szoftvere tudja biztosítani. A legkényelmesebb, ha van hozzá telefonos applikáció, a komolyabb lekérdezésekhez pedig asztali, online verzió. Ezek előfizetéses szolgáltatások, amely garantálja, hogy mindig feljesztve legyenek az aktuális igényeknek megfelelően. Ha van mögötte fejlesztő csapat és nem egy külföldi licensz, az plusz előny, mert mindig lesz kitől tippeket, tanácsot kérni, olyan csapattól, akik tényleg elérhetők. Nagyon sok tiszavirág életű nyomkövető cég van a piacon, nézz utána a múltjának, amikor választasz! Milyen gyártmányú eszköz, van-e magyar nyelvű fejlesztő és support csapatuk, nyújtanak-e támogatást, stb.

Milyen konkrét eszközök a legjobbak a piacon az üzemanyag kontroll kapcsán?

A legnépszerűbb elfőfizetéses GPS jármű nyomkövetők a CAN BUS-sal integrált nyomkövetők. Magas színvonalú európai gyártója a Teltonika. Ennek két eszközét ajánljuk. Az egyik a Teltonika FMB 140 és a Teltonika FMC150. Ezeket érdemes még kiegészíteni sofőrazonosító modullal, RFID azonosítással.

Ezen két eszközt megtalálod a www.holazauto.hu weboldalunk termékkínálatában. De miben mások az eszközeink, mint a konkurencia ugyanezen típusszámú GPS nyomkövetői?
Rövid válasz: a hozzáadott szoftverben.

A Teltonika GPS nyomkövető eszközök hivatalos, garanciális forgalmazója vagyunk. Más szolgáltatóknál is találsz pontosan ilyen típusszámú eszközöket, GPS hardvereket, de hiába ugyanazok az eszközök, a szoftveres tudásuk mégis eltérő szolgáltatónként. Hozzáférést kapsz 100 %-ban magyar fejlesztésű szoftverünkhöz amelyet folyamatosan bővítünk és fejlesztünk új funkciókat.

Kérj egyedi ajánlatot kollégáinktól, akik megvizsgálják járműflottád technikai hátterét és kompatibilitási tanácsot is adnak!

HolAzAuto

Kell neked egyáltalán GPS nyomkövető?

 • Hány ember dolgozik azon, hogy el tudják számolni a kilométereket, ez kb. milyen összegű bérköltség? Szeretnél ezen spórolni?
 • Mennyi parkolási büntetést fizetsz havonta? Jó lenne, ha ezek nem lennének?
 • Hányszor felejtetted el elindítani, vagy leállítani a parkolást? Mennyi többlet költséget okozott?
 • Hányszor volt olyan érzésed, hogy nem stimmel az üzemanyag elszámolás?
 • Volt már a cégedben engedély nélküli magán járműhasználat? Idegesített?
 • Volt már olyan, hogy utólag derült ki, hogy nincsenek a munkaterületen a járművek/kollégák? Ebből milyen összegű anyagi hátrány származott?
 • Ért már vád, hogy kollégáid nem teljesítették időre a fuvart?
 • Volt már olyan, hogy úgy érezted, széthajtják, nem vigyáznak a céges járművekre? Nem érdekes, céges jármű hozzáállást éreztél már egyes kollégákon?

Én csak többet akarok keresni, a többit mondjátok meg ti!

Kezdjünk el beszélgetni, és nézzük meg, hogy mi jó megoldás a cégednek!

Szeretnél máris a lényegre térni?

Kérj feltérképező visszahívást!

Bejelentkezés az online felületre

Kedves felhasználónk, pár héten belül a bejelentkezés erről a felületről megszűnik és a hola.hu oldalról a bejelentkezés gomb segítségével, vagy közvetlenül a login.holazauto.hucímre kattintva tud bejelentkezni. Amikor megnyitja a hola.huoldalt, érdemes a böngészőben a „könyvjelzők” menüpontban a „lap hozzáadása a könyvjelzőkhöz” opciót kiválasztani, hogy legközelebb egyszerűen megtalálja a bejelentkező felületet. Kérjük a következő alkalommal már a hola.hubejelentkezőjével jelentkezzen be! Köszönjük az együttműködést!

Ügyfél vélemények